Toeristische informatie over het Meer van Bolsena en zijn omgeving.

over het meer

Het meer van Bolsena, op 80 Km aftand van Rome, is omringd door de Provincies toscane en Umbrie. Het is een vulkanisch meer wat 330 meter boven de zeespiegel ligt.

Het heeft een omvang van 43 Km en een maximale diepte van 146 m. Het meer heeft twee eilanden, Bisentina en Marta. De kwaliteit van het water is goed.
 

 

Over het klimaat

De kwaliteit van het water wordt veroorzaakt door het bijzondere klimaat. Het regent zelden en dan ook kort. De vulkanische bodem slaat de watermassa op en verzorgt daarmee voor lange tijd de planten. Het gebeurt dan ook vaak dat na de najaarsregen men een tweede lente beleeft. In de herfst bloeien planten opnieuw.

In het algemeen zijn de temperaturen tot en met December behagelijk.

 

Vai alla pagina meteo

Vai alla pagina meteo

 

Over de wijn.

 

Montefiascone ligt aan de Aurelia, de oude route vanuit het noorden naar Rome. Over deze route reiseden veel katholieke gezagsdragers, waaronder ook de Prelaat Johannes Fugger. Over hem wordt de volgende legende verteld : Hij hield veel van wijn, in het bijzonder Italiaanse, en zond daarom zijn bediende vooruit om de wijnen in de dorpen de selekteren. De dienaar schreef als hij een goede wijn aantrof naast de deur van de herberg op de muur duidelijk  "EST"  ("Hier is het") .

Daarmee is de legende bijna ten einde : De prelaat Fugger heeft zich op deze plaats dood gedronken aan deze heerlijke wijn. De dienaar heeft een haast onleesbare tekst op het graf van de prelaat achtergelaten in de kerk van San Flaviano: "EST! EST!! EST!!!,  De huidige naam van de wijn uit de streek van Montefiascone: is hiervan afgeleid, EST! EST!! EST!!!.

 

Over de warmwaterbronnen.
 

 

10 Km ten zuiden van Montefiascone midden in het landschap liggen voor iedereen toegangkelijk, warmwaterbronnen. Het water vloeit in meerdere bekkens met verschillende temperaturen. Dit water heeft een vulkanische oorsprong.

Een bad in dit kniehoge water wordt door italianen van allerlei leeftijd als zeer gezond gewaardeerd. Vaak neemt men aan het eind van de dag hierin een bad. 

 

Over het eiland Marta
Het ziet er vanaf het water zo romantisch uit dat men op zijn minst een Doornroosje kasteel verwacht. Helaas is het eiland in zijn geheel privee bezit en daarom mag men het alleen met een georganiseerde reis betreden.

Op de steiger ziet men een gedenksteen van koningin Amalasunta, die hier werd vermoord. Zij was de enige dochter vanTheoderichs de Groot, was getrouwd met de Oostgotische koning Teodahad en was gelijktijdig zijn grootste tegenstander. Amalasunta werd naar het eiland Marta verbannen en 535 in opdracht van haar man gedood.

 

Over de dierenwereld
Vroeg opstaan en wandelen kan zijn vruchten afwerpen. In de omgeving voelen de volgende beesten zich thuis: Wilde zwijnen, dassen, marters, vossen, stekelzwijnen, herten.

De vissoorten uit het meer zijn te talrijk om op te noemen.

De meest geliefde vis is de Coregone, eenvoudig in olie gebraden, met roosmarijn.

 

 

                                                        Over het "Wonder van Bolsena":
Bolsena heeft als dorp zijn naam aan het meer gegeven.In de kerk - Santa Cristina - zou zich een wonder hebben geopenbaard in 1263, een gebeurtenis die in de kerkgeschiedenis grote gevolgen heeft gehad.
Een priester verbleef tijdens zijn reis naar Rome in het dorp en las daar in de kerk een mis voor. In die tijd twijfelden veel geestelijken aan de betekenis van de hostie en de wijn bij het avondmaal. Ook deze priester geloofde niet in de betekenis. Doch tijdens het avondmaal zag hij dat er bloed vloeide uit het miskleed.  De Paus Urban IV uit het nabij gelegen Orvieto verklaarde deze gebeurtenis als wonder en legde dit vast als een jaarlijks te vieren feest  "Corpus Domini".  In Bolsena worden voor deze gelegenheid alle stegen geplaveid met schilderijen gemaakt van bloemen. Alle inwoners van het dorp doen hieraan mee.